Om Hund & Klikker

susogbiki14

Susanne Bech-Hansen er indehaver af "Hund & Klikker". Jeg har haft hund, siden jeg var barn, dengang Golden Retriever og har også haft både en Schæfer og en Border Collie. I mange år har jeg dog haft en særlig kærlighed til racen Rhodesian Ridgeback, og jeg har aktuelt 3 Ridgebacks herhjemme. Jeg træner LP lydighed efter DKK's program samt rallylydighed, og så går vi også spor indimellem. Ringtræning bliver det også til mellem alt det andet, og jeg sætter en ære i, at det skal være lige så sjovt for hundene at være på udstilling som at gå til lydighedstræning.

En Ridgeback er ikke den nemmeste hund at træne, da det er en meget selvstændig jagthund, og det var baggrunden for, at jeg i 2014 tog uddannelsen ved Canis som klikkertræner. Efter jeg havde bestået denne uddannelse, havde jeg fået smag for mere, og fortsatte derfor umiddelbart derefter med den 1 ½ år lange uddannelse til hundeinstruktør ved Hund & Træning (H&T). Jeg bestod min eksamen hos H&T i januar 2016 og føler mig nu klar til også at undervise andre. Jeg fortsætter selvfølgelig med at videreuddanne mig og i 2016 har jeg allerede planlagt deltagelse i weekendkurser med elitelydighedsfolk som Helle Damkjær, Siri Jungersen og Siv Svendsen, ligesom 3 lørdage her i foråret er afsat til sportræningskurser. Herudover træner jeg fortsat ugentligt konkurrencelydighed med mine hunde, aktuelt hos Lea Nor.

Træning hos "Hund & Klikker" er baseret på positive indlæringsmetoder, eller det nogen kalder belønningsbaseret træning. Klikkertræning er en træningsmetode, der baserer sig på videnskabelige indlæringsprincipper (operant og klassisk betingning) og systematik, men det er dog ikke nødvendigt at bruge en klikker i træningen. Den er bare et praktisk markørsignal i træningen, men man kan også anvende et bestemt ord i stedet, når vi gerne vil vise hunden, at det, den gjorde lige nu, var rigtigt. Vigtigt for mig er, at klikkertræning er baseret på frivillighed fra hundens side. Den vælger selv at være med i træningen, og den lærer, at det kan betale sig at prøve sig frem for at finde ud af hvilken adfærd, der kan føre til belønning. Netop frivilligheden og opdyrkning af hundens eget initiativ og kreativitet var en øjenåbner for mig for år tilbage, hvor jeg første gang lærte om klikkertræning.  En Ridgeback er en meget selvstændig, værdig og sensitiv hund, der bestemt ikke gider at have oplevelsen af at blive hundset rundt med, men at lade dem tænke selv og vise initiativ, så kan man få dem til at stråle og arbejde villigt med.

Målgruppen for træning hos "Hund & Klikker" er først og fremmest den alm. familiehund, som gerne skulle lære almindelig hverdagslydighed og få alle de kompetencer der kræves af en velfungerende familiehund. Da jeg herudover selv brænder for at nørde med detaljer i konkurrence- lydighedstræningen, kan jeg også tilbyde hjælp til den del, i hvert fald til øvelserne i DKK's LP1 og LP2 program, som jeg har bestået med 1. præmie med egne hunde.

Diplom HogTCanis Diplom KlikkerTræner - ver 2